Mesnevi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Mesnevi, Arapça Mesnevi kelimesinden türeyen, kafiyeli birimler halinde yazılmış ve herhangi bir uzunluk sınırı olmaksızın on bir veya ara sıra on heceden oluşan bir düzeni izleyen Farsça bir şiir türüdür.

Mesnevi, Kürtçe, Arapça, Türkçe, Farsça ve Urduca gibi kültürlerle iç içedir. Bu mesnevilerin bazıları tasavvufta özel bir dini çağrışıma sahiptir.   Farsça Mesnevi 11 ve düzensiz 10 olan bazı sembollerle o kadar katıdır ki, ilk Farsça mesnevi (4.\10.) yüzyılda yazılmıştır.

Arapça mesnevi, muzdawidj olarak da bilinir. Belirli bir ölçü ile iki dizenin bitiş sözcüklerinin içinde bir kafiye düzenidir. Diğer üç kült mesneviye benzer, tek farkı bu Arapça mesnevinin bir aaa/bbb/ccc kalıbını, diğerlerinin ise aa/bb/cc’yi takip etmesidir. Türk mesnevisi 8./14. yüzyılda gelişmeye başlamış ve başta çok yaratıcı olan Türk yazarları tarafından yapılmıştır. Bu güçlü bir dürtüdür, ancak şemaları üç tip, kahramanca din ve romantik olarak nitelendirilir.

Urduca mesneviler erken, orta ve geç olmak üzere üçe ayrılır. Erken mesneviler 11./17. yüzyılda edebiyat ve Fars mesnevilerinden etkilenerek başlamışlardır. Orta mesnevi 12. yüzyılda popüler olurken, geç mesnevi 13./ 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.  Mesnevi, her zaman Allah, sevgiyi veya çoğu durumda ikisinin birleşimini arayan manevi veya romantik bir beyittir. Birkaç bin beyit kadar uzun olabilir, ancak genellikle çok daha kısadır.

Mesnevi’de her beyit genellikle şiir boyunca aynı mükemmel ölçüye sahip on bir heceye sahiptir. Her beyit aynı kafiye ile biter (aa, bb, cc…), ancak Tanrı/Sevgi veya didaktik şiirin manevi hikayesi arka planda olmalıdır. Bu şiir biçiminin en önemli yönü, derin mistik anlamı ve didaktik üslubudur.

Mesnevi Ozellikleri
Mesnevi Ozellikleri

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Mesnevi’nin Tarihi Nedir?

Mesnevi, hayatının son yıllarında Mevlana tarafından başlatılmıştır. 1258 yılı civarında 54 yaşında ilk kitabı dikte etmeye başladı ve 1273’teki ölümüne kadar mısralar bestelemeye devam etti. Altıncı ve son kitap eksik kalacaktı.

Mesnevi Tarzı Nedir?

Mesnevi (Arapça: مثنوي‎ mesnevi) veya mesnevi (Farsça: مثنوی) kafiyeli beyitlerle yazılmış bir tür şiirdir veya daha özel olarak “bağımsız, içten kafiyeli dizelere dayanan bir şiirdir”. Çoğu mesnevi şiiri on bir, bazen de on heceden oluşan bir ölçüyü takip eder, ancak uzunluklarında bir sınırlama yoktur.

Mesnevi Yazarı Kimdir?

  • Rumi

Mevlana’nın Mesnevi’si, şimdiye kadar yazılmış en büyük Tasavvuf şiiri olarak kabul edilir ve ‘Farsça Kuran’ olarak adlandırılır. On üçüncü yüzyıl Müslüman mistik Rumi, eserini daha çok dönen dervişler olarak bilinen Sufi düzeninde müritlerinin yararına besteledi.

Mesnevi’de Kaç Bölüm Var?

Mesnevi’nin altı kitabı, ikişerli üç gruba ayrılabilir, çünkü her bir çift ortak bir tema ile bağlantılıdır: 1. ve 2. Kitaplar, “esas olarak nefs ve onun kendini aldatma ve kötülüğü ile ilgilidir.

Rumi’nin Gerçek Soyadı Neydi?

Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī

Mesnevi Nasıl Yazılır?

İşte yönergeler:

  • Beyit (veya iki satır) formu…
  • …ama her bir “satır”ın aslında bir “yarım satır” olduğu ve yatay olarak kafiyeli oldukları niteleyicisiyle.
  • Her satır 10 veya 11 hece uzunluğundadır (şiir içinde tutarlı olması gerektiğine inanıyorum, bu yüzden bir sayı seçin ve ona bağlı kalın)

Rumi Hangi Dili Konuşuyordu?

  • Farsça
  • Arapça

Mevlana’nın eserleri çoğunlukla Farsça yazılmıştır, ancak şiirlerinde zaman zaman Türkçe, Arapça ve Yunanca da kullanmıştır. Konya’da bestelediği Mesnevisi, Fars dilinin en büyük şiirlerinden biri olarak kabul edilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir