Önemli fotoğrafçılık terimlerinden bir tanesi ile karşınızdayız. Bilindiği üzere fotoğraf oluşturulması için ışığa ihtiyaç duyulur. Benzer bir şekilde görebilmemiz içinde. Fotoğrafta objenin veya konumun karakterini etkileyen temel unsurlardan bir tanesi ışığın karakteridir. Işığın fotoğrafta pek çok etkilediği önemli nokta vardır. Bu yazıda ışığın karşı cepheden gelen hali olan ters ışık hakkında bahsedeceğiz.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Ters Işık Nedir?
Işığın niteliği fotoğrafı doğrudan etkiler. Örnek olarak ışığın şiddeti, doğrultusu, yönü, ışık kaynağının büyüklüğü, gücü fotoğrafta dengeleri fazlası ile değiştirebilecek unsurlardandır. Bu yazıda ışığın konumundan bahsedeceğiz. Konum derken ışığın fotoğraf makinesine göre konumundan bahsediyoruz. Fotoğraf makinesine karşı duran ışığa fotoğrafçılıkta ters ışık denmektedir. Ters ışıkta kamera ışık kaynağının tam karşısında olmaktadır ve ters ışığa maruz kalınır. Normalde fotoğraf çekerken ışığı arkamıza alarak çekeceğiniz objeyi yeterince aydınlatılır. Kaynaktan gelen ışık ışınları objeye çarparak kameranın sensörüne gelmektedir ve fotoğraf oluşur. Bu tarz normal fotoğraflarda kadrajın neredeyse tamamı ışık almaktadır ve ışık alan objeler parlak, görülebilir vaziyete olmaktadır. Fotoğraf makinesini pozlaması normal ışık koşullarına göre olmaktadır.
Ters Işık‘ta Fotoğraf Çekmek
Işığa karşı fotoğraf çekilmesi çoğu zaman istenmeyen durumdur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ters ışık ve siluet fotoğrafları çok hoş olur fakat normal fotoğraf çekecekseniz ve ışık tersten geliyorsa ne yapmanız gerekir?
1. İlke önce obje veya konumun yerini değiştirmeyi deneyin. Taşınabilecek durum varsa objeyi ters ışıktan kaçırınız.
2. Objeyi taşıyamıyorsanız siz bulunduğunuz yeri değiştirin. Objenin size dönmesini sağlayın. Işığı arkanıza almak için çabalayın.
3. Her ikisini yapamıyorsanız objeyi aydınlatmayı düşünün. Sabit fener veya flaş kullanın. Fakat dikkat edin bulacağınız kaynağın gücü yüksek olması gerekir. Eğer arka planda güneş varsa kaliteli flaşlar ancak işinizi görmektedir.
4. Işık bulsanız da bulamasanız da kamera veya telefonun HDR modunu deneyiniz. HDR de kamera hali hazırda pek çok farklı ışık koşulu oluşturup fotoğraf çekmek ve bu koşulların kaliteli kısımlarını otomatik olarak birleştirerek size hazır fotoğraf sunar. Ortalama ışığı bu birkaç fotoğraftan istediğinden alır. Ortaya ışık olarak en iyi fotoğrafı sunmaya çalışmaktadır. Tabi bir noktaya kadar. Tam olarak ters ışıkta çözüm olmasa da rahatlatabilmektedir.
5. Baktınız hiçbir şey çözüm olmuyor yapabilecek tek bir çözüm kalıyor. Fotoğraf makinenizin ya da telefonunuzun ışık ölçüm modunu matris ölçümden çıkararak spot veya nokta ölçüm moduna alınız. Noktasal ölçüm modu, kamera normal ışığı seçilen küçük alan olan netleme noktasından alacaktır. Bu nedenle normal olarak ters ışıkta kalan kısımdan ölçüm almaktadır ve diyafram, ISO enstantane değerlerini ona göre otomatik olarak tekrar belirlemektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?