Doğaçlama Nedir ve Örnekleri

Improv (doğaçlama olarak da bilinir), doğaçlamanın kısaltmasıdır. Spontane topluluk tiyatrosu. Oyuncuların tiyatroyu oluşturduğu bir sanat biçimidir, genellikle olay yerinde komedidir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Doğaçlama Nedir?

Doğaçlama kendini yaratma, kendini keşfetme ve kendini ifade etme becerilerini geliştirirken, nihayetinde doğaçlama bağlantı kurmakla ilgilidir. Her insanın, kendisinden daha büyük bir şeye bağlanmak için temel bir insan ihtiyacı vardır. İnsanlar asla kendi başlarına yaratamayacakları bir şeyi başarmak için birlikte çalışabildikleri için doğaçlama bu ihtiyacı karşılar. Bir stand-up komedi seyircisi röntgencidir – bir komedyeni pratik rutinlerini yaparken izliyorlar. Oysa doğaçlama bir izleyici daha katılımcıdır – sihrin gerçekleştiği anın bir parçasıdırlar, bu yüzden daha kapsayıcı hissettirir. (Ve evet, çoğu seyirci gösterinin bir parçası olmamak için sessizce dua ediyor). 

Doğaçlama sizi şimdiki anda olmaya zorlar, böylece sizi geçmişin zincirlerinden kurtarır. Ancak kendinizle mevcut olduğunuz bir meditasyondan farklı olarak, doğaçlamada başka biriyle o anda mevcut olursunuz. Yani aktif bir farkındalık şeklidir. Şu anda başka bir insanla tamamen bağlantılısınız ve bu özgürleştirici hissettiriyor. Bağlantı, maneviyatın kalbinde yatar – ister daha yüksek bir varlıkla, doğayla, evrenle veya doğaçlamada, sahne partnerinizle bağlantı olsun. Bu nedenle bazı insanlar için doğaçlama sanatını çalışmak onların ruhsal uygulamalarıdır. 

Dogaclama Nedir
Dogaclama Nedir

Doğaçlama Türleri – Kısa, Uzun Ve Anlatı Biçimleri

Doğaçlama oyunlarından (genellikle kısa biçim olarak adlandırılır), doğaçlama sahnelerine (genellikle uzun biçim denir) ve genellikle bir türle (genellikle anlatı doğaçlaması olarak adlandırılır) tam uzunlukta doğaçlama oyunlara kadar farklı doğaçlama türleri vardır.

Kısa form olarak kabul edilir. Uzun biçimli gösteriler, genellikle, son sahneyle ilgisi olmayan yeni bir sahnenin başladığı ve ardından son sahneyle biten sahnelerin bir kolajıdır. Anlatı biçimi, daha zengin karakterler ve ilişkiler geliştirmek ve bir hikaye anlatmak için daha fazla zamanınızın olduğu bir hikaye anlatma sanatı biçimidir. 

Doğaçlama Öğrenmenin Faydaları

Anlatıya odaklanan doğaçlama, kişinin kendini pek çok farklı düzeyde geliştirmesine olanak sağlayan bir sanattır. Arkadaşlarla sahneye çıkıp eğlenceli şeyler uydurabilmekten çok daha fazlası.

Bir kişinin deneyimsel öz-yönelimli öğrenmeden geçmesi için güvenli ve eğlenceli bir ortam oluşturur. İnteraktif alıştırmalar ve aktiviteler sayesinde kişi entelektüel, fiziksel ve duygusal düzeyde öğrenmeyi deneyimleyebilir. Düzenli uygulama ile bir kişi, öğrenmeleri üzerinde kendi kendine düşünebilir ve daha iyi seçimler yapabilir. Bu kişisel gelişim, yalnızca daha iyi bir doğaçlamacı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir kişi bu öğrendiklerini ister kişisel ilişkiler, ister profesyonel iş veya okul olsun, hayatının her alanına aktarabilir.

Doğaçlama, ister kendi kendine liderlik ister başkalarının liderliği olsun, liderlik gelişimi için harika bir araçtır, çünkü her insanın ihtiyaç duyduğu önemli yaşam becerilerini verir.

Çoklu Zeka Kuramı

Harvard Eğitim Profesörü Howard Gardener, zekanın tanımını genişletmek amacıyla 1983 yılında, bir kişinin farklı zeka türlerine sahip olduğunu belirten Çoklu Zeka teorisini geliştirdi. 1999 yılında yayınlanan Intelligence Reframed adlı kitabında Gardner, zekayı “bir kültürde sorunları çözmek veya değerli ürünler yaratmak için kültürel bir ortamda etkinleştirilebilen bilgiyi işlemeye yönelik biyolojik bir potansiyel” olarak tanımlar. 8 kategori şunlardır:

  1. İçsel Zeka
  2. Kişilerarası Zeka
  3. Bedensel – Kinestetik Zeka
  4. Görsel – Mekansal Zeka
  5. Müzikal Zeka
  6. Sözel – Dilsel Zeka
  7. Mantıksal – Matematiksel Zeka
  8. Doğal Zeka

Duygusal Zeka terimi, Howard Gardner tarafından tanınmasa da tanımına uymadığı için aslında hem İçsel hem de Kişilerarası Zekanın birleşimidir.

Duygusal Zeka kitabının çok satan yazarı Daniel Goleman, hayattaki başarının %80 duygusal zeka ve %20 teknik bilgiye bağlı olduğunu iddia ediyor. İstatistik ne olursa olsun, sosyal bir varlık olarak insanların kendilerini ve diğer insanlarla ilişkilerini yönetebilmelerinin çok önemli olduğu açıktır.   Çoğu okulun, diğerlerine göre Sözel ve Mantıksal zekaları geliştirmeye odaklandığını belirtmek ilginçtir. Doğaçlama, tüm zekalarda kullanılabilecek becerileri geliştirirken, aşağıdaki zekalara odaklanılır:

  • İçsel Zeka – bundan böyle Öz Zeka olarak anılacaktır
  • Kişilerarası Zeka – bundan böyle Sosyal Zeka olarak anılacaktır
  • Bedensel – Kinestetik Zeka – bundan sonra Fiziksel Zeka olarak adlandırılır
  • Sözlü – Dilsel Zeka – bundan sonra Sözel Zeka olarak adlandırılır
  • Görsel – Uzamsal Zeka – bundan sonra Uzamsal Zeka olarak anılacaktır
  • Müzikal Zeka

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir