Ebru Sanatı Nedir? Ebru Sanatında Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Ebru sanatı, büyüleyici eserler üretmek için kullanılan kendine özgü bir sulu sanat türüdür. Özellikle Türkiye ve Orta Asya’da popüler olan ebru resimleri, boyalar, su bazlı bir solüsyon ve bir dizi benzersiz alet kullanılarak üretilmektedir. Baskı resimde olduğu gibi, Ebru eserleri de desenlerin ve motiflerin kağıt, kumaş ve diğer tuvallere aktarılmasıyla oluşturulur.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Sanatçı, bir Ebru resmi yaratmak için diğer sanat formlarından farklı olarak benzersiz bir süreç vardır. İlk olarak, sanatçı bir boya elde etmek için suyu pigment ve doğal bir sakız olan kitre ile karıştırır. Boya daha sonra boyutun yüzeyine, bir selüloz çözeltisine eklenir ve renkleri tasarımlara ve desenlere dönüştürmek için kullanılır.

Sanatçı bu eşi benzeri olmayan boyama işlemini tamamladıktan sonra, görüntüyü aktarmak için boyutun üzerine dikkatlice bir yaprak kağıt yerleştirilir. Levha sıvıdan çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakılır. Ve şaheser üretilir.

ebru sanati nasil yapilir
ebru sanati nasil yapilir

Ebru Sanatında Kullanılan Ekipmanlar

Ebru sanatını yapabilmek için sığ bir tepsiye su ve safra sıvısı gibi bazı yapışkan maddeler doldurulur. Bu viskoz sıvı, renklerin su üzerinde yüzmesini sağlar. Çeşitli mineral ve bitkisel boyalar serpilir ve küçük bir fırça ile suyun yüzeyine dikkatlice uygulanır. Sanatçının yaratıcılığına bağlı olarak, yüzen renklere negatif renk damlaları konur veya suda bulunan ve yüzen boyalar ince bir fırça ile veya doğrudan veya pipet ile üzerlerine üflenerek nazikçe manipüle edilir. İşlem, suyun yüzeyi benzersiz ve tekrarı olmayan desenler, çiçek desenleri, daireler vb. ile kaplanana kadar tekrarlanır. Boş bir kağıt birkaç dakika suyun üzerine serilir, böylece yüzen renkler kağıda aktarılır. Günümüzde ebru sanatı devam etse de seri üretim ebru kağıtları pek çok dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Türkiye’de çok popüler bir sanat, özellikle İstanbul’da hala geleneksel ebru yapan birçok sanatçı ve sanat evi var.

Ebru, geleneksel olarak bir ustadan çırağına resmi olmayan uygulamalı eğitim yoluyla aktarılır. Ebru eğitim sürecinin temel ilkesi sadece tekniğin eğitimi değil, felsefesinin de tanıtılmasıdır. Çırak genellikle ustasının çalışmalarını gözlemler ve taklit eder ve ebru uygulamasının farklı aşamalarında yardımcı olur. Eğitim süreci malzeme ve ekipmanların tespiti ve üretimi ile devam eder. Eğitimin tanıtım aşamalarından sonra çırak için başvuru süreci başlar. Ebru’nun temel becerilerini kazanmak, yeni başlayanlar için en az iki yıl sürer.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir