Kumru, insanlarla uzun bir ilişki geçmişine sahiptir ve 5.000 yıldan fazla bir süredir yemek ve eğlence için kullanılmıştır. Yetiştiricilerden kaçan kumrular kolayca sürüler oluşturur ve diğer sokak kuşları onlara katılarak vahşi bir popülasyon haline gelebilir. Yerli kökleri nedeniyle ve insanlar birçok farklı renk ve aksesuar için kumru yetiştirdiğinden, yabani güvercinler çeşitli tüylü görünümlere sahip olabilir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Kumru Kuşu Nedir, Nerede Yaşar?
Kumru kuşu, ülke genelinde tarım arazilerinde ve ormanlık alanlarda, parklarda ve bahçelerde bulunan küçük bir kuştur. Kumrular, yerdeki tohumlar ve tahıllarla beslenirler ve genellikle tek tek veya çiftler halinde görülürler, ancak yeterli yiyeceğin olduğu yerde küçük sürüler oluşabilir.
Kumru Kuşunun Özellikleri
Üreme
Kumrular, biraz gelişigüzel bir şekilde düzenlenmiş çubuklardan yuva yaparlar. Hem erkek hem de dişi, iki beyaz yumurtanın kuluçkasını kuluçkaya yatırır. Esaret altında, bir arada tutulan dişi kumrular, bir kuluçka yumurtasının kuluçka görevlerini paylaşacaklar. Bununla birlikte, bir dişi yavruları evlat edinecek ve onları kusan ” kumru sütü” ile besleyecektir. Kumrular, diğer güvercin türlerine de bakacaktır.
Yeme Alışkanlığı
Bu kumru kırık mısır, kırmızı ve beyaz darı, buğday, aspir tohumu, kenevir tohumu gibi çeşitli tahılları tüketir. Hem yerde beslenirler hem de düşük büyüyen bitkileri gagalarlar. Kumrular, beslendikleri tohumların kabuklarını soymazlar
Yuvalama
Besin kaynağına ve hava koşullarına bağlı olarak yılda iki ila üç beyaz yumurta, üç ila altı yavru. Dallar, çubuklar ve tüylerden oluşan ağaçlara yapılan yuva. Erkek üreme mevsiminde belirli hava uçuşları yaparken görülebilir, burada yükseklik kazandıktan sonra sabit kanatlarla dairesel bir uçuş düzeninde yere geri süzülür.
Ayırt Edici Özellikler
Yetişkinler görünüş olarak benzerdir, boyutları daha büyüktür. Yumuşak gri renkli, arkası açık kahverengi tonlu, enseyi saran yarı siyah renkleri vardır. Üst kanatların orta alanları, sekonderler dahil gridir. Kuyruğun tabanında siyah alanlar, büyük beyaz terminal bandı. Turuncu bacaklar ve ayaklar, koyu kırmızı gözler.
Alışkanlık ve Habitat
Kumrular, yiyecek kaynaklarının bol olduğu ve yuvalama için ağaçların olduğu yerlerde tipik olarak insan yerleşimine yakın yerlerde ürerler. Avrasya Yakalı Güvercinler kentsel ve banliyö bölgelerinde yaşar. Kırsal ortamlarda onları çiftliklerde ve tahılın bulunduğu çiftliklerde arayın. Soğuk aylarda, sürüler büyük ağaçlarda birlikte tüneyebilir.
Bu, ovaların en yaygın güvercinlerinden biridir, bazı bölgelerde çok bol ve diğerlerinde açıklanamayacak kadar az bulunur. Açık, ekili – esasen kuru olsa da, günün sıcağında dinlenmek için ağaçlıklarla dolu olan kırları sever. İnsan yerleşimlerinin çevresinde bol miktarda bulunur ve köylere ve yerleşim yerlerine korkusuzca girer.
Beslenme neredeyse tamamen tohum ve tahıldan oluşur. Bu kuş esas olarak bir tahıl yiyicidir, yabani veya ekili bitkilerden her türlü tohumu alır, aynı zamanda meyve ve çilekleri de alır. Ayrıca bazı böcekleri ve omurgasızları da yakalar. Yuvalama, neredeyse tüm yıl boyunca. Çalı veya küçük ağaçta yetersiz dal yuvası. Yuvanın inşası, zor olsa bile, bir sanat eserine yol açmaz, bunun yerine, yumurtaların sıklıkla düştüğü, kaba dokunmuş dallardan yapılmış küçük, gevşek bir platforma yol açar. Yuva genellikle ağaçta, çalıda, gövdeye karşıdır, her zaman iyi gizlenmez.
Kumru Kuşu Ömrü Ne Kadar?
Kumrular genellikle 15 yıla kadar ve bazen daha uzun yaşar. Bununla birlikte, kentsel popülasyonlarda kumrular nadiren 2 veya 3 yıldan fazla yaşar. Memeliler ve diğer kuşlar tarafından avlanma, hastalıklar ve yiyecek ve su eksikliğinden kaynaklanan stres gibi doğal ölüm faktörleri, kumru popülasyonlarını yılda yaklaşık %30 oranında azaltır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?