Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yavru kedilere aşina değilseniz, yetişkin kedilerin ne kadar farklı göründüklerini öğrenmek sizi şok edebilir! Gözleri sıkıca kapalıdır ve kulakları genellikle başlarına doğru kıvrılmıştır. Ayakta duramazlar ve aşağı yukarı çaresizdirler – ancak anneleri tarafından uygun sevgi ve bakımla mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Yeni Doğan Kedinin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yavru kediler çeşitli faktörlere bağlı olarak farklı oranlarda gelişir, ancak çoğu yeni doğan 2 ila 16 günlük olduklarında gözlerini açmaya başlar. Bu süre zarfında görme yetileri yavaş yavaş gelişir, ancak iki göz aynı oranda tam olarak açılmayabilir. Yaklaşık 2 haftalık olduklarında, her iki göz de genellikle açılır ve 3 haftalık olduklarında, birçok yavru kedi her iki gözüyle de odaklanabilir. Tüm yeni doğan yavru kedilerin gözleri mavidir ve yavru kedi yaşlandıkça göz rengi değişir, genellikle yaklaşık 8 haftalıkken gerçek rengine kavuşur.

Yeni Dogan Kedinin Gozleri Ne Zaman Acilir
Yeni Dogan Kedinin Gozleri Ne Zaman Acilir

Yavru Kedinizin Gözlerinin Bakımı

Çok küçük yavru kedileri, gelişmekte olan gözlerini incitebilecek veya zarar verebilecek parlak ışıklardan uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Yavru kedinizin annesi yoksa veya annesi ona iyi bakmıyorsa, yeni doğan yavru kedilerin temiz ve sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekir. Yüzlerini sıcak, nemli ve temiz bir bezle temiz tutun ve en önemlisi, yavru kedinin göz kapakları kendiliğinden açılmadan önce asla gözlerini zorla açmaya çalışmayın. Sabır çok önemlidir!

Yeni Doğan Yavru Kedi Bakım Önerisi

Yeni doğan insan bebeklerine benzer şekilde, yeni doğan yavru kediler zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirir, ara sıra beslenmek ve bakılmak için uyanırlar. Yavru kediler sıcaklığı hissedebilir ve annelerinin karnına doğru hareket etmek için koku alma duyularını kullanabilirler ve gelişimlerine yardımcı olmak için bir süt ve sıcaklık kaynağına bağımlıdırlar.

Yeni doğan yavru kediler günde yaklaşık 22 saat uyur, ancak daha olgun yavru kediler ve yetişkin kediler daha az uykuya ihtiyaç duyar. Yavru kedinizin hareket kabiliyeti, dişlerinin çıkmaya başlamasıyla aynı zamanda gelişmeye başlayacaktır; yaklaşık iki haftalıkken emeklemeye başlarlar ve dört haftalıkken daha düzenli bir şekilde yürüyebilir, zıplayabilir ve oynayabilirler. Bu aynı zamanda meraklı ve maceracı oldukları için yaramazlık kapasitelerinin de arttığı zamandır – ve genellikle tırmanma pratiği yapmaya heveslidirler!

Yeni Doğan Yavru Kedilerin Sıcak Kalması Önemli

Yeni doğan yavru kediler vücut ısılarını düzenleyemezler, bu da genellikle annelerinin yanında veya üzerinde yığılmalarının nedenlerinden biridir. Yeni doğmuş yavru kedinizin vücut ısısını yüksek tutacak bir annesi veya yavru arkadaşları yoksa, sıcak kalmasına yardımcı olmak için daha fazlasını yapmanız gerekecektir; bunun için kafesine bir battaniyenin altına bir ısıtma diski veya düşük ısıda bir ısıtma yastığı koyabilirsiniz. Ayrıca yavru kedinin rahat etmesi için battaniyelerden küçük bir yuva yapmalısınız. Ellerinizle dokunarak ısıtma pedinin çok sıcak olmadığından emin olmanız ve yavru kedinizin kafesinde/kafesinde ısıtıcı olmayan rahat bir yer sağlamanız önemlidir, böylece çok ısınırlarsa oraya gidebilirler.

Yavru kedinize yaklaşık 6 haftalık olana kadar bir ısıtma kaynağı sağlamaya devam etmelisiniz çünkü yavru kediler çok üşürse hipotermiye yakalanırlar, bu nedenle alanları 85ºF veya 29ºC’de tutulmalıdır.

Yeni Doğan Yavru Kedi Doğru Beslenme Gerektirir

Annesi olmayan yeni doğmuş bir yavru kediye bakıyorsanız, onu beslemeniz ve ihtiyaç duyduğu doğru besini aldığından emin olmanız gerekecektir. Yavru kedinizi her 2-4 saatte bir özel bir yavru kedi mamasıyla biberonla beslemeniz gerekecektir. Her yavru kedi farklı olduğundan, veterineriniz size hangi mamanın en iyisi olduğunu, yavru kedinizi ne kadar besleyeceğinizi ve ne sıklıkta beslenmesi gerektiğini söyleyebilecektir. Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için günde yaklaşık 14 gram veya haftada 113 gram almaları gerekir. Kedinize asla inek sütü vermeyin ve her zaman aynı formülle beslediğinizden emin olun. Ayrıca, kedinizin mamayı düzgün bir şekilde sindirebilmesi için sıcak tutulması gerekir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir