Anıtkabir Detaylı Gezi Rehberi- Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Ankara’nın tepesinde yükselen modern mimarinin en dikkat çekici örneklerinden biri de Anıtkabir olsa gerek. 1944-1953 yılları arasında külliyesini inşa eden ünlü Türk mimar Emil Onat tarafından tasarlanmıştır. Bu türbe, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar yeri olarak bilinmektedir.

Anıt, Atatürk’ün mirasının yadsınamaz büyüklüğüne tanıklık ediyor ve bir ziyaretçi olarak, onun egemenliğine ve muazzamlığına hayran kalacaksınız. Daha önce Atina’ya gittiyseniz, hemen girişteki uzun sütunları nedeniyle mozolenin Parthenon’a esrarengiz bir şekilde benzediğini fark edeceksiniz. Herhangi bir mimarlık tutkunu için bu, muhteşem mimari unsurları nedeniyle dünya çapında popüler olan Türk tarzı mimarinin en büyük başarısıdır ve kesinlikle görülmeye değerdir. Kare boyutlu iki köşk arasında yer alan türbe külliyesine her girdiğinizde hayranlık uyandıran stilize edilmiş çeşitli heykellerle karşılaşacaksınız.

Sağda Atatürk Külliyesi yapılırken çekilmiş fotoğraf ve maketlerin bulunduğu bir köşk var. Taştan yapılmış neo-Hitit aslan anıtı heykellerinin olduğu bir caddede yürümeye devam ederken, İsmet İnönü’nün anıt mezarını bulacaksınız. İnönü, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nda muzaffer general, genelkurmay başkanı, silah arkadaşı, başbakan, diplomat ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanıydı. İnönü’nün anıt mezarının karşısında, zamansız ve sade bir tarza sahip, ancak alabildiğine heybetli ve görkemli Anıtkabir’i bulacaksınız.

Önünde yüksek basamaklı muhafızlar var ve anıt mezara pirinçten yapılmış devasa kapılardan her girdiğinizde, saygıdan şapkanızı çıkarmanız gerektiği için Atatürk’ün etkisini hemen anlayacak ve takdir edeceksiniz.

Anitkabir Detayli Gezi Rehberi
Anitkabir Detayli Gezi Rehberi

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Anıtkabir Ulaşım

Taksiyle

Anıtkabir’e en hızlı ulaşımı tercih ederseniz taksiye binmeniz tavsiye edilir. Ayrıca Ankara havalimanından Anıtkabir’e ulaşmanın en iyi yollarından biridir çünkü Ankara havalimanı ile Anıtkabir arasındaki toplam sürüş mesafesi yirmi beş kilometre, karayolu mesafesi ise yirmi dokuz kilometredir.

Otobüs ile

(ESB) Ankara havalimanından Anıtkabir’e ulaşmanın en ucuz yolu, Beştepeler Mh. Mevlana Blv. Yenimahalle Mahalle’den geçen ve transferler dahil bir saat bir dakika süren bir otobüse binmektir. Bütçeyle seyahat eden ve ulaşımdan tasarruf etmek isteyen herkes, her yirmi dakikada bir hareket eden bir halk otobüsüne binebilir.

Ziyaret Edilecek En İyi Zaman

Anıtkabir’i ziyaret etmek için en iyi zaman, mozole salıdan pazara 09:00-15:00 saatleri arasında açık olduğundan, Temmuz’dan Ekim’e kadar uzanan kurak mevsimdir. Nisan’dan Haziran’a kadar olan yaz mevsimi tipik olarak sıcak ve kuraktır, ayrıca Kasım’dan Mart’a kadar olan kışlar karlı ve soğuktur, bu nedenle ziyaret için ideal zaman Temmuz’dan Ekim’e kadardır.

Ziyaretçilerin yüzde doksan beşi sabah 09:00 – 10:00 saatleri arasında Anıtkabir’i ziyaret ederek mozolenin parlak manzarasının keyfini çıkarıyor ve sabah güneşi altında görkemli bir fon önünde gösterişli çekimler yapıyor. Ancak öğleden sonra saat 15:00 ile 17:00 arasında başlayan nöbet değişimine tanık olmak için ideal bir zamandır.

Anıtkabir Temel Bilgiler

Konum

Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara, Türkiye

Giriş Ücreti

Anıtkabir’e giriş için bilet alma geleneği bir yılı aşkın bir süre önce sona erdiğinden, Anıtkabir’e giriş için herhangi bir bilet almanıza gerek yok. Böylece, ücretsiz olarak girebilir ve çok saygı duyulan bir liderin bu modern mozolesinin Türk vatandaşlarının yanı sıra yüzlerce ve binlerce ziyaretçiyi çekmesine tanık olabilirsiniz.

Açılış Saatleri

Anıtkabir, yazları her gün 09:00-17:00, kış aylarında ise akşam 16:00 saatleri arasında açıktır. Bu türbe, öğle yemeği için öğlen 12:00 ile 13:00 arasında kısa bir süre için kapanır.

Ankara Havalimanına Uzaklık

Anıtkabir ile (ESB) Ankara Havalimanı arası toplam mesafe yirmi beş kilometre, yol mesafesi ise yirmi dokuz kilometreye yakın.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir