Ev bitkilerine düşkünseniz, şans bambusu hakkında seveceğiniz çok şey var. Büyümesi kolaydır, fazla büyümez, doğrudan güneşe ihtiyaç duymaz ve hatta onu havalı ve sıra dışı şekillere sokmak için şekillendirebilirsiniz. Evde evcil hayvanınız veya küçük çocuklarınız varsa, ev bitkileriyle ilgili olası bir sorun toksisitedir. Şans bambusu, insanlar için çok az veya hiç toksisiteye sahip olmayan ve köpekler ve kediler için yalnızca hafif ila orta derecede toksisiteye sahip olan makul derecede güvenli bir seçenektir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
İnsanlar İçin Şanslı Bambu Toksisitesi
Yetişkin bir insanın şanslı bir bambu yemeye çalışması pek olası değildir. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda durum elbette farklıdır, bu nedenle ihtiyatlı olmanız gerekir.
Şans bambusu bazen toksik olmayan bir bitki olarak kabul edilse de, bu biraz fazla basitleştirme olur çünkü bitkiler, yeterince büyük miktarlarda yenilirse mide rahatsızlığına neden olabilen saponinler adı verilen bileşikler içerir. Bunlar yalnızca bitkiyi gerçekten yerseniz bir endişe kaynağıdır ve özellikle hassas değilseniz, onunla temastan kaynaklanan bir kızarıklık (kontakt dermatit) geliştirme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Evcil Hayvanlar İçin Şans Bambusu Toksisitesi
Evcil hayvanlar için riskler daha yüksektir, ancak yine de tipik olarak yaşamı tehdit edici değildir. Ev bitkilerinizi çiğnemeyi seven bir kediniz veya köpeğiniz varsa, şans bambusu kesinlikle ulaşılması zor bir yerde tutmak isteyeceksiniz. Evcil hayvanlarınız çok fazla şans bambusu yemedikçe, bu onlara ve size kesinlikle hoş olmayan birkaç saat verebilir.
Şans bambusu ve mısır bitkisi (Dracaena fragrans) ve ejderha ağacı (Dracaena draco veya Dracaena marginata) gibi popüler ev bitkileri de dahil olmak üzere diğer yakından ilişkili Dracaena türlerinde bulunan saponinler, hem köpeklerde hem de kedilerde hafif ila orta şiddette semptomlara neden olabilir.
Bunlar arasında kusma ve ishal, sürekli salya akması, karın ağrısı, halsizlik ve koordinasyon eksikliği sayılabilir (evcil hayvanınızın sarhoş gibi sendelediğini ve yalpaladığını fark edebilirsiniz). Kediler söz konusu olduğunda, genişlemiş göz bebeklerini de fark edebilirsiniz. Evcil hayvanınız bu semptomların bir kombinasyonunu gösteriyorsa ve başka bariz bir neden yoksa, şans bambusu hasar olup olmadığını kontrol edin. Belirtiler birkaç saat içinde geçmezse veterinerinize başvurabilir ve evcil hayvanınızın izlenmesini ayarlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://petmundo.com.tr/sans-bambusu-zehirli-mi/ linkine göz atabilirsiniz.
Eğer siz de bu tarz bir sorun ile karşılaşırsanız Petmundo veteriner sizlere yardımcı olabilir. Beylikdüzü veteriner evcil hayvanlarınızla ilgili tüm sorunları çözmektedir. Eğer açık veteriner bulamazsanız Petmundo veteriner her zaman sizlere yardımcı olabilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?