İlk kez balık besleyenler, genellikle yeni evcil hayvanlarının ne kadar bakıma ihtiyaç duyacağını hafife alır. Beta balıkları (Siyam savaşan balıklar olarak da bilinir), gelişmek için bolca bakıma ihtiyaç duyan güzel ve popüler evcil hayvanlardır.
Bu makale, balık sahiplerinin betalarını nasıl mutlu ve sağlıklı tutabileceklerini, evcil hayvanınızdaki hastalık belirtilerini nasıl tanıyabileceklerini ve bir beta balığı bakmanın yeni başlayanlar için uygun olup olmadığını tartışıyor.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Beta Balığı Bakım İpuçları
Herhangi bir iyi evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarının gelişmesini ister. Uygun tank kurulumu ile daha iyi balıkları sağlıklı tutun. Beta’nızın ortamında geliştiğinden emin olmanıza yardımcı olabilecek birkaç ipucu:
- İhtiyacınızdan daha büyük bir tank satın alın: Betalar çok aktif balıklar değildir, ancak daha büyük bir tanka sahip olmak, daha küçük bir tanka sahip olmaktan daha kolaydır. Tankınıza betanızın yanı sıra daha fazla balık eklemeyi düşünüyorsanız, bol miktarda ekstra alana ihtiyacınız olacaktır.
- Balığınızı her gün kontrol edin: Beta balıklarında tanınabilir hastalık ve stres belirtileri vardır. Kötü sağlık belirtileri için beta balığınızı günlük olarak inceleyin
- Betanızı çeşitli bir diyetle besleyin: Sağlıklı bir beta iyi bir iştaha sahiptir ve çeşitli bir diyetle büyür
- Yeni balık eklemeden önce en az iki ila dört hafta bekleyin: Beta balıklarının yeni balık eklemeden önce yeni evlerine yerleşmeleri için en az iki ila dört hafta gerekir.

Beslenme
Vahşi doğada, betalar küçük böcekleri ve diğer küçük omurgasızları yerler. Betalarınıza canlı böcekleri beslemekte zorlanabilirsiniz, ancak bu balıklara uygun dondurulmuş yemler alabilirsiniz. Betalarınızı beslerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey:
- Betaları pelet, pul ve dondurulmuş veya canlı yiyeceklerden oluşan çeşitli bir diyetle besleyin
- Günde bir kez, azar azar besleyin. Şans verilirse, daha iyi balıklar ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını yiyecektir. Yenmemiş yiyecekler tankı eritecek ve kirletecektir. Betaları iki dakika içinde yiyebilecekleri miktarda besleyin ve yenmemiş yiyecekleri çıkarın.
- Bebek betaları daha ince pullar ve ezilmiş peletlerle besleyin
- Betalara ara sıra ikramlar verin. Betalar için kan kurdu, canlı yem ve ince kıyılmış et uygundur. Yenmemiş yiyecekleri atın.
Habitat Bakımı
Beta balığının tankını temiz tutun ve balığı sağlıklı tutmak için balığın yaşam alanını taklit edin.
Su Değişiklikleri
Tank suyunu ne sıklıkta değiştireceğiniz tankınızın boyutuna ve içinde kaç tane balık tuttuğunuza bağlı olacaktır. Örneğin, daha küçük tanklar, daha büyük tanklara göre daha fazla bakıma ve daha sık su değişimine ihtiyaç duyar. Ne kadar çok balığınız varsa, suyun o kadar sık değiştirilmesi gerekir. Her hafta tank suyunun %15 ila %40’ını tatlı su ile değiştirin.
Balığınız başka bir yerde güvenli bir şekilde saklanmış olsa bile, tanktaki suyun tamamını asla bir kerede değiştirmeyin. Tanklar kendi hassas bir şekilde dengelenmiş bakteri ekosistemlerini oluşturur ve tüm suyu değiştirmek bu ekosistemi sıfırlar. Balığınızı aslında yepyeni bir tanka geri koymak, balığın sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir, hatta balığı öldürebilir.
Sıcaklığı Kontrol Et
Betalar tropikal balıklardır ve 76 ila 85 ° F su sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Balık biraz daha sıcak veya daha düşük sıcaklıkları tolere edebilir, ancak çok sıcak veya soğuk beta’nızın bağışıklığını azaltabilir ve onu zayıf ve uyuşuk bırakabilir. Sıcak veya soğuk havalarda haftalık sıcaklık kontrolleri, tank suyunun optimum sıcaklıkta olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Su Asitliğini Kontrol Edin
Betalar, pH değeri 6,8 ila 7,5 olan suda gelişirler. pH seviyeleri dengesizse, tank suyu yüksek seviyelerde amonyak veya beta’nıza zarar verebilecek başka bir madde içerebilir. Çok fazla amonyak solungaç yanmasına, uyuşukluğa ve sonunda ölüme yol açacaktır. Her hafta su kalitesini hızlı ve kolay bir şekilde kontrol etmenizi sağlayan pH kitlerini satın alabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?